Kolpa kot mejna reka v časopisu Slovenski narod 1868–1914 - Zajc, Marko (Acta geographica Slovenica, 2022)
Članek analizira podobo mejne reke Kolpe v osrednjem liberalnem slovenskem časopisu Slovenski narod v obdobju 1868–1918. S pojmom mejne reke razumemo politični koncept mejne reke in reko kot naravno mejo v pokrajini. Med obema v dolgem trajanju prihaja do neskladij in se lahko močno spreminjata (poplave, spreminjanje struge, izguba/pridobitev statusa mejne reke). Kolpa je v obravnavanem obdobju pomenila notranjo mejo v habsburški državi med ogrskim in avstrijskim delom monarhije, obenem pa je bila uveljavljena politična ločnica med Kranjsko in Hrvaško od poznega srednjega veka dalje. V članku analiziramo naslednje vidike: a) mejna reka Kolpa kot politični koncept; b) upravljanje s Kolpo; c) Kolpa kot nevarna reka; d) mejni spori.