Zakaj in kako je potekal razvoj največjega srednjeevropskega logističnega kompleksa na degradiranem zemljišču - Krzysztofik, Robert; Kantor-Pietraga, Iwona; Spórna, Tomasz; Dragan, Weronika; Szymonowicz, Tomasz (Acta geographica Slovenica, 2020)
Namen članka je pojasniti odvisnost od ključnih dejavnikov in razvojno pot širitve največjega srednjeevropskega logističnega kompleksa na nekdanjem rudarskem zemljišču v poljskem mestu Sosnoviec v somestju Katovic. V članku avtorji obravnavajo razvoj navedenega kompleksa in model njegove prostorske razpršenosti, pri čemer predstavijo tudi vidike, ki podpirajo ali omejujejo njegovo nadaljnjo širitev. Poleg tega proučujejo naslednja vprašanja: lokacijo v prostoru, urbanistično politiko, prometno dostopnost in lokalni trg dela. Gradnjo kompleksa obravnavajo na podlagi modela prostorske razpršenosti.