Okoljski vpliv prašenja s terminala koprskega pristanišča za razsuti tovor na kmetijska tla - Zupančič, Nina; Horvat, Aleksander; Skobe, Simona (Acta geographica Slovenica, 2015)
Območja okrog pristanišč lahko prizadenejo različni škodljivi vplivi okolja. V pristanišču Koper so ob močni burji pretovarjali hematit, ki je zaradi nenamernega prašenja, prekril širše območje. Ker smo tla koprskega zaledja predhodno že geokemično kartirali, je ponovno vzorčenje omogočilo primerjavo geokemične sestave tal. Onesnaženja nismo ugotovili. Obogatitveni faktorji celo kažejo znižanje vsebnosti večine prvin. Z oddaljenostjo od vira prašenja vsebnosti SiO2, Na2O in Cr padajo, Fe2O3 naraščajo. Vsebnosti SiO2 in Cr so pogojene s kopičenjem s kremenom bogatega peska in raztapljanjem karbonata bližje morju. Co in Ni sta verjetno vezana na glinene minerale. Cu, Pb in Zn so lahko delno antropogeno povišani.