Evropska prestolnica kulture: mnenje prebivalcev o družbenih koristih in stroških dogodka - primer Maribora 2012 - Dragićević, Vanja; Bole, David; Bučić, Anđela; Prodanović, Aleksandra (Acta geographica Slovenica, 2015)
V raziskavi smo ocenili razmerje prebivalcev Maribora do družbenih vplivov, izhajajočih iz naziva Evropska prestolnica kulture, in sicer po lestvici FSIAS. Raziskava je pokazala, da anketiranci menijo, da je projekt mestu prinesel večje družbene ugodnosti kot pa stroške. Anketiranci so se strinjali, da je projekt primarno pozitivno vplival zlasti na promocijo Slovenije, kot tudi na kulturno razvitost skupnosti in ugled mesta na splošno, kar je skladno z vsemi cilji in namenom samega projekta. Po mnenju anketirancev projekt ni imel negativnih vplivov. Rezultati raziskave nudijo prebivalcem, organizatorjem projekta in lokalni skupnosti vpogled v pomembne podatke o odnosu skupnosti do tega projekta.