Spremembe v strukturi uporabe zemljišč na kmečkih gospodarstvih na hribovitih podeželskih območjih - Knific, Kristina; Bojnec, Štefan (Acta geographica Slovenica, 2015)
V prispevku so analizirane strukturne spremembe na kmečkih gospodarstvih na škofjeloškem območju s poudarkom na empirični analizi zemlje v upravljanju v letih 2000 in 2010. Analiza je izvedena za škofjeloško območje, po socio-ekonomskih tipih kmečkih gospodarstev in po območjih z različno gospodarsko razvitostjo in različnimi danostmi za kmetijsko pridelavo. Strukturne spremembe zemlje na škofjeloškem območju so za obdobje 2000-2010 potrjene in so med občinama z različnimi naravnimi danostmi za kmetijko pridelavo in gospodarsko razvitostjo različne, prav tako so zaznane razlike po socio-ekonomskih tipih kmečkih gospodarstev. Državne pomoči kmetijski dejavnosti so preprečile zaraščanje kmetijske zemlje na območju s slabšimi naravnimi danostmi.