Gravitacijski karbonatni megabloki v Vipavski dolini - Kocjančič, Maja; Popit, Tomislav; Verbovšek, Timotej (Acta geographica Slovenica, 2019)
Širše območje naselja Lokavec v Vipavski dolini gradijo mezozojski karbonati narinjeni preko paleogenskega siliciklastičnega fliša. Zaradi narivne zgradbe in tektonske pretrtosti, ki pospešuje mehansko razpadanje karbonatov, se na pobočjih med Trnovskim gozdom in Vipavsko dolino odlagajo večje količine pobočnih gruščev med katerimi izstopajo tudi veliki karbonatni bloki. Na podlagi predhodnih raziskav, osnovnega geološkega kartiranja in analize digitalnega modela višin, ki je bil pridobljen z lidarsko tehnologijo, je bilo identificiranih 10 blokov. Namen raziskovalnega dela je bil določitev litologije blokov, meritve in analize vpada karbonatnih plasti ter določitev mehanizmov transporta posameznega karbonatnega bloka. Rezultati meritev so pokazali, da so razdalje premikov blokov po pobočju znašali od 80m do 1950m. Vpadi plastnatih karbonatnih blokov so pri premiku, glede na karbonatne plasti izvornega območja, spremenili smer in naklon. Razlike pri vpadu karbonatnih plasti izvornega območja in karbonatnih blokov so od 4° do 59°.