Uporaba indeksa oblike parcel (IOP) za določanje tipa poljske razdelitve - Foški, Mojca (Acta geographica Slovenica, 2019)
V prispevku predstavljamo nov indeks za določanje oblike parcel. Obliko parcel najpogosteje podajamo opisno (trakasta, pravokotna, nepravilnih oblik), kar je neuporabno za avtomatizirano razločevanje parcel po obliki in ugotavljanje ali razločevanje vzorcev, ki jih tvorijo parcele. Za opis oblikovnih značilnosti parcel smo izdelali indeks oblike parcele (IOP), ga preverili na testnem območju Gorenja pri Divači ter z njim analizirali izbrana polja v grudah, celkih, sklenjenih progah in delcih. Ugotovili smo, da IOP omogoča razlikovanje parcel po obliki, kakor tudi razlikovanje parcelnih vzorcev, ki jih tvorijo parcele v posameznem tipu poljske razdelitve.