Demografske značilnosti ustvarjalnih delavcev – premalo aktivirani razvojni potenciali Slovenije? - Kozina, Jani (Acta geographica Slovenica, 2018)
Namen prispevka je predstaviti poglavitne demografske značilnosti ustvarjalnih delavcev v Sloveniji in opozoriti na nekatere priložnosti za učinkovitejše sproščanje ustvarjalnega potenciala. V ta namen sem analiziral podatke Statističnega registra delovno aktivnega prebivalstva. Rezultati prikazujejo, da ustvarjalni delavci v Sloveniji niso heterogeni samo z vidika po klicne sestave, ampak se močno razlikujejo tudi po spolu, starosti, izobrazbi in narodnosti. Če prav se Slovenija po obsegu ustvarjalne delovne sile lahko primer ja z najbolj razvitimi državami, bo morala za preboj med naj boljše aktivirati dodatne razvojne potenciale. V sklepu nakazujem, da bi lahko v prihodnje večjo vlogo namenili ženski ustvarjalni delovni sili, mladim kulturnim ustvarjalcem in tujim ustvarjalnim delavcem.