Trendi v vinogradništvu in vinarstvu v kontekstu razvoja vinskega turizma v Bosni in Hercegovini - Bodiroga, Radomir; Banjanin, Tijana; Vukojević Ateljević, Dajana; Kerma, Simon (Acta geographica Slovenica, 2024)
Članek obravnava vinogradništvo, pridelavo vina in vinski turizem v Bosni in Hercegovini. Cluster analiza je bila izvedena z namenom ugotoviti trenutno stanje in raziskati možnosti za razvoj vinskega turizma kot dodatnega segmenta, ki lahko prispeva k boljšemu položaju obeh sektorjev in k diverzifikaciji prihodkov vinarjev v državi. Z analizo smo opredelili tri različne skupine (grozde) pridelovalcev vina z različnimi zmogljivostmi. Glede na različno strukturo vinarjev je treba preučiti možnost diverzifikacije ukrepov kmetijske in podeželske politike, da bi prispevali k intenzivnejšemu razvoju vinogradništva in vinarstva, kar bi spodbudilo tudi razvoj turistične ponudbe pri vseh vinarjih.