Spremembe v rabi tal v južni Hrvaški (Dalmaciji) od začetka 20. stoletja - Vrkić, Anđela; Blaće, Ante (Acta geographica Slovenica, 2024)
Članek proučuje spremembe v rabi tal v južni Hrvaški v zadnjih 120 letih. Uporabljeni metodološki pristop vključuje analizo in kronološko primerjavo arhivskih in statističnih podatkov ter obdelavo prostorskih podatkov iz podatkovne zbirke Corine Land Cover. Med letoma 1900 in 1945 je bila glavna gospodarska dejavnost na tem območju kmetijstvo, značilen je bil tudi precejšen upad vinogradov. Obdobje med letoma 1945 in 1991 so zaznamovali prevlada hitre industrializacije, začetek opuščanja zemljišč in zaraščanje nekdanjih kmetijskih površin. Od leta 1991 se nadaljuje in krepi trend opuščanja zemljišč in deruralizacije. Posledično danes na večini proučevanega območja prevladujeta grmičevje in gozd, ki spreminjata podobo pokrajine.