Trajnostno certificirane turistične destinacije skozi prizmo obiskovalcev - Geršič, Matjaž; Gašperič, Primož; Rus, Petra; Šmid Hribar, Mateja; Razpotnik Visković, Nika (Acta geographica Slovenica, 2022)
Članek prikazuje rezultate raziskave, s katero smo želeli ugotoviti, katere so tiste turistične prakse, ki jih turisti kot trajnostne dojemajo na slovenskih turističnih destinacijah s trajnostnim certifikatom Slovenia Green. Izbrali smo osem destinacij. Poglavitna metoda dela je bilo anketiranje, kateremu je sledila analiza rezultatov. Analizirali smo 1444 anket. Ugotovili smo, da trajnostni certifikat za turistične destinacije pozna le slabih 50 % anketirancev, da je najbolj prepoznavna trajnostna praksa na destinacijah možnost uporabe vode za pitje iz pipe ter da je največja pomanjkljivost na destinacijah neustrezen javni potniški promet. Ugotavljamo, da bi destinacije morale investirati v učinkovitejšo propagando trajnostnega certifikata in posebej na področju javnega potniškega prometa storiti vidnejši napredek.