Popožarna sukcesija: Izbrani primeri rastlinske sukcesije na Krasu - Stančič, Liza; Repe, Blaž (Acta geographica Slovenica, 2018)
Gozdove obsredozemske Slovenije vsako leto ogrožajo požari. V prispevku predstavljamo glavne značilnosti obnavljanja rastlinskega pokrova po gozdnih požarih na Krasu. Preučevali smo hitrost sukcesije s primerjavo dveh različno starih pogorišč. S terenskim popisom smo določili pokrovnost posameznih rastlinskih plasti in vrst no sestavo. Značilnosti rastja na izbranih pogoriščih smo primerjali tudi z nepogorelimi zemljišči v bližini na enakih rastiščnih pogojih. Ugotavljamo, da je vrstna sestava rastlinstva na pogorišču podobna kot na nepogorelemu zemljišču in da so pet let po požaru na pogorišču naseljene določene pionirske rastlinske vrste.