Odkrivanje prikritih odlagališč odpadkov v prodni ravnini z geomorfometrično analizo in LiDAR DMR - Breg Valjavec, Mateja (Acta geographica Slovenica, 2014)
V članku predstavljamo geomorfološki pristop za odkrivanje nekdanjih odlagališč odpadkov v prodni ravnini na primeru Ljubljanskega polja. Večina nekdanjih odlagališč odpadkov je skritih v vbočenih reliefnih oblikah: starih neaktivnih gramoznicah ali starih rečnih strugah (paleo struge). Z vizualno interpretacijo reliefa smo najprej določili antropogene reliefne oblike, ki so nastale zaradi izkopavanja proda in reliefne oblike, ki se izoblikujejo z odlaganjem odpadkov v kotanje. Uporabili smo LiDAR DMR, ki smo ga prikazali s pomočjo analitičnega senčenja in hipsometrične barvne lestvice. Ugotovili smo, da je zaradi posedanja heterogenih odpadkov, relief nekdanjih odlagališč v kotanjah, ki niso bila strokovno sanirana, grbinast in zato neznačilen za linijsko oblikovan fluvialni relief prodne ravnine. Na podlagi teh ugotovitev vizualne analize, smo s pomočjo dveh geomorfometričnih indeksov (konvergenčni indeks in indeks ploskosti) fluvialni relief prodne ravnine ločili v tri razrede: (1) grbinasti relief, značilen za potencialna prikrita odlagališča, (2) ravni relief značilen za dna starih strug ter (3) »agrarni« relief, značilen za intenzivno obdelana kmetijska zemljišča. S primerjavo rezultatov obeh metod smo 26 od 46 antropogenih reliefnih oblik, ki smo jih določili z vizualno analizo, potrdili tudi z geomorfometrično analizo. Le 8 od teh 26 objektov pa se ujema tudi z nekdanjimi gramoznicami, določenimi na arhivskih aeroposnetkih.