Ocena razdrobljenosti kmetijskih zemljišč v Romuniji — študija na primeru občine Izvoarele v okrožju Olt - Vijulie, Iuliana; Matei, Elena; Manea, Gabriela; Cocoş, Octavian; Cuculici, Roxana (Acta geographica Slovenica, 2012)
Razdrobljenost kmetijskih zemljišč je pogost pojav v deželah v razvoju na splošno, še posebej pa to velja za Romunijo. Namen te študije je analizirati stopnjo razdrobljenosti romunskih kmetijskih zemljišč, saj predstavlja veliko oviro za razvoj modernega kmetijstva. Opravljena analiza je na območju raziskave pokazala visoko stopnjo razdrobljenosti zemljišč; velike kmetije so bolj prizadete, manjše pa so enotnejše. Istočasno so se zaradi razpršenosti parcel in velikih razdalj med posestmi kmetijska zemljišča začela spreminjati v prahe, zaradi česar se je zmanjšala tudi njihova produktivnost. Zaradi teh okoliščin je polovica lastnikov nerada sprejela predlog o združevanju parcel, saj so se bali, da se bo ponovila praksa iz komunističnega režima, ko so kmetje na ta način izgubljali svojo zemljo.