Morfološka analiza slovenske obale s podatki lidarskega in sonarskega snemanja - Kolega, Nataša; Poklar, Mojca (Acta geographica Slovenica, 2012)
Obalni pas je zaradi stikanja kopnega in morja območje s svojevrstnimi prepletajočimi se značilnostmi. Članek prikazuje nov pogled na preučevanje obalnega pasu kot neločljive celote v 3-D prostoru. Izhodišče za izvedeno raziskavo, so bili podatki lidarskega in sonarskega snemanja, združeni v enoten 3-D prostor, ki ponazarja približno 1 km širok obalni pas Koprskega primorja. Na tako pripravljenih podat kih so bile izvedene prostorske analize: analiza višin oziroma globin, naklonov in ekspozicij ter tipizacija stika med kopnim in morjem, posebna pozornost pa je bila posvečena tudi klifom, abrazijskim terasam in podvodnim kamnitim terasam. Prostorske analize so omogočile nov pogled na obalni pas in razkrile nekatere nove značilnosti.