Regionalna neenakost v Srbiji kot razvojni problem - Miljanović, Dragana; Miletić, Radmila; Đorđević, Jasmina (Acta geographica Slovenica, 2010)
Namen članka je, da z vidika trenutnih družbenih in gospodarskih sprememb v Srbiji, razmisli o morebitnih spremembah v regionalni razvojni politiki ter posledično o razvoju manj razvitih regij. Posebno pozornost namenjamo regionalni neenakosti kot razvojnemu problemu, ki neposredno vpliva na integracijske procese, jih omejuje ter s tem vodi do stranskih gospodarskih, družbenih, demografskih, ekoloških, prostorskih in drugih učinkov. V Srbiji so se zgodovinsko gledano manj razvite regije (podeželje, gorata območja ter mejna in obmejna območja) oblikovale skozi daljša obdobja, nasprotno od sodobnejših območij (»opuščena območja«), katerih nastanek je povezan z obdobjem tranzicije (»tranzicijska revščina«). Oboje je posledica vzročno-posledične reakcije na naravne, družbeno-ekonomske, socialne, demografske, kulturno-civilizacijske in politične dejavnike.