Ozaveščenost prebivalcev o varovanju mokrišč - Polajnar, Katarina (Acta geographica Slovenica, 2008)
Mokrišča je človek v preteklosti zaradi negativnega odnosa in nepoznavanja njihovih funkcij in vrednosti pogosto spreminjal. Njihovo množično izginotje in degradiranje sta bila glavna povoda za nastanek Ramsarske konvencije, prve medvladne pogodbe o ohranjanju in trajnostni rabi mokrišč. Do sedaj so bila v seznam ramsarskih lokalitet vključena tri slovenska mokrišča: Sečoveljske soline, Škocjanske jame in Cerkniško jezero z okolico. Na podlagi metode anketiranja, smo ugotavljali, kakšna je ozaveščenost prebivalcev o mokriščih in odnos do njihovega varovanja. Ugotovili smo, da se ozaveščenost prebivalcev o varovanju mokrišč povečuje z višanjem izobrazbe prebivalcev, višanjem zaposlenosti v kvartarnem sektorju in nižanjem starosti prebivalcev. Zaradi pomanjkljivih informacij ter nezadostnega poznavanja naravovarstvenih in ekonomskih funkcij mokrišč se na nekaterih območjih ustvarja negativno mnenje o prednostih življenja na zavarovanih območjih, znotraj katerih ležijo ramsarske lokalitete. V prihodnosti bo potrebno izdelati učinkovite programe izobraževanj in vzpostaviti aktivnejše vključevanje prebivalcev v dejavnosti, ki se izvajajo v zavarovanih območjih.