Izginjajoča kriosfera v jugovzhodnih Alpah: uvodnik k posebni izdaji - Zorn, Matija; Komac, Blaž; Carrey, Anne; Hrvatin, Mauro; Ciglič, Rok; Lyons, Berry (Acta geographica Slovenica, 2020)
Različna ledena telesa so pomemben arhiv paleookoljskih podatkov in njihovo preučevanje pripomore k boljšemu razumevanju sedanjih in prihodnjih okoljskih razmer. Njihovo spreminjanje je pomemben kazalnik podnebnih sprememb. S to posebno izdajo revije Acta geographica Slovenica želimo opozoriti na spreminjanje in izginjanje kriosfere po svetu, še posebej pa na območju jugovzhodnih Alp, ter na nujnost raziskav na tem področju, preden led za vedno izgine. V članku je na kratko predstavljeno znanje o ledenikih, permafrostu, ledu v jamah, ledu na jezerih in rekah ter snegu v jugovzhodnih Alpah, poudarjen pa je tudi prispevek revije Acta geographica Slovenica k tem raziskavam, kot tudi glavni poudarki vseh petih člankov, ki tvorijo to posebno izdajo.