Časovna interpretacija raznovrstnih sedimentov v stranskem vhodnem rovu Postojnske jame, Slovenija - Ferk, Mateja; Lipar, Matej; Šmuc, Andrej; Drysdale, Russell N.; Zhao, Jian (Acta geographica Slovenica, 2019)
Pri modernizaciji turistične poti v Rovu novih podpisov, ki je stranski rov Postojnske jame, leta 2002 je bilo v več kot štiri metre globokem vkopu odkrito zaporedje menjajočih se plasti sige, fluvialnih sedimentov in grušča. Te plasti so pomemben pokazatelj preteklih okoljskih sprememb. Starost sige med plastmi je bila določena z radioogljikovo in uran-torijevo metodo. Siga se je odlagala v treh obdobjih, in sicer okoli 33ka BP, 103ka BP in 153ka BP. Odlaganje sige ni bilo omejeno zgolj na topla obdobja, ampak se je siga odlagala tudi v hladnejših obdobjih. Rezultati kažejo, da je bilo na območju jugozahodne Slovenije vsaj v nekaterih hladnih obdobjih Pleistocena podnebje primerno za rast sige.