Kmetijska gospodarstva in lokacije bivališč njihovih lastnikov z vidika neposrednih plačil iz EU: študija primera za del Poljske - Kocur-Bera, Katarzyna (Acta geographica Slovenica, 2020)
Številne države imajo instrumente za podporo razvoju podeželja. Ena takih oblik podpore v državah Evropske unije so subvencije za kmetijske površine kmetijskih pridelovalcev, ki se izvajajo v okviru Skupne kmetijske politike. Podporni sistem za podeželje, vključno s površinami, ki jih kmetijski pridelovalec prijavi za subvencije, je predmet nadzora. Kadar imajo parcele pomanjkljivo prostorsko strukturo, je kmetijska dejavnost na njih otežena. Takih posestev kmetijskih pridelovalcev je na Poljskem več kot 30%.Članek predstavlja univerzalen algoritem za izvajanje kontrole podatkov v prijavah kmetijskih pridelovalcev. Analizirali smo več kot 76.000 prijav kmetijskih pridelovalcev, med katerimi smo naključno izbrali skupino kmetijskih pridelovalcev z razpršeno prostorsko strukturo. Rezultati kažejo, da se večina napak pojavlja pri zemljiščih, ki so najbolj oddaljeni od kmetijskega gospodarstva (navedeni v vlogi), vendar analiza ni pokazala močne korelacije v zvezi s tem.