Geografsko zamišljanje pokrajin: analiza fotomonografije Slovenske krajine - Urbanc, Mimi; Gašperič, Primož; Kozina, Jani (Acta geographica Slovenica, 2015)
V središču prispevka so geografske predstave o pokrajinah, izražene s fotografijami. Izhajamo iz predpostavke, da imajo fotografije pomembno vlogo pri oblikovanju in ohranjanju individualnih in kolektivnih predstav o pokrajini ter da je geografija kot veda tesno povezana z vizualnimi predstavami sveta. Empirični del obsega izbor in opredeljevanje/kodiranje fotografij iz knjige Dušana Ogrina Slovenske kra jine ter njihovo analizo s pomočjo statističnih metod. Namen prispevka je prikazati, kakšno podobo pokrajin ustvarja omenjena knjiga. Cilj je zasnova/oblikovanje metodologije interpretacije fotografij, zlasti nabor kazalnikov in njihovih kategorij ter kriterijev za kvantitativno vrednotenje fotografij. Na tak način smo želeli analizirati izgled pokrajin po posameznih kazalnikih in se posebej osredotočiti na oblikovanost površja kot najpomembnejšo prvino pokrajin.