Primerjava metode sonarskega snemanja in metode zračne fotografije za namen kartiranja morskih travnikov - Poklar, Mojca (Acta geographica Slovenica, 2020)
Prispevek prikazuje nov pogled na preučevanje prostorske porazdelitve morskih travnikov, ki so zaradi njihove občutljivosti na obalno hidrodinamiko, transport sedimentov, spremembe vsebnosti hranil in motnje zaradi človekovega poseganja v njihovo okolje, dober posredni pokazatelj lastnosti morske vode. Spremljanje njihovega obsega in lastnosti je namreč bistveno pri ugotavljanju lastnosti morske vode, zahteva pa natančno izdelano metodologijo, ki vključuje pridobivanje podatkov o razširjenosti morskih travnikov in njihovo kartiranje. Izhodišče za izvedeno raziskavo so bili podatki sonarskega snemanja in zračne fotografije, na katerih smo z uporabo geografsko informacijskih sistemov izvedli tipizacijo morskega dna, kjer je bila posebna pozornost posvečena morskim travnikom. S tem smo dobili podatke o obsegu in lastnosti morskih travnikov. Prostorske analize so omogočile nov pogled na obalni pas in razkrile nekatere nove značilnosti.