Povezanost gozdnih zaplat na primeru Kranjsko-Sorškega polja - Polenšek, Maja; Pirnat, Janez (Acta geographica Slovenica, 2018)
V prispevku obravnavamo prostorsko analizo gozdnih zaplat, dreves in grmov zunaj gozda na primeru dela Kranjsko-Sorškega polja v osrednji Sloveniji. S pomočjo metod, ki izhajajo iz teorije grafov, smo preverili povezanost gozdnih zaplat. Vozlišča grafa predstavljajo gozdne zaplate, povezave med njimi pa najkrajše povezave, ki smo jih izračunali na podlagi izdelanega rastrskega sloja, ki vsebuje upore posamezne rabe zemljišč. Prispevek posamezne gozdne zaplate k povezanosti in dostopnosti habitatov smo izračunali s pomočjo izbranih kazalnikov. Ugotovili smo, da so temeljno ogrodje za povezanost največje gozdne zaplate, ki jih dopolnjujejo manjše zaplate. Za ohranjanje vrst sta tako pri kratkih razdaljah najpomembnejši sta velikost in sonaravna zgradba habitata. Na koncu smo podali usmeritve za usmerjanje in blažitev učinkov nadaljnjih krčitev ostankov naravne vegetacije.