Uporaba klasičnih in sodobnih kartografskih učil za poučevanje geografije: Od Blaža Kocena do danes - Bratec Mrvar, Rožle; Gašperič, Primož (Acta geographica Slovenica, 2023)
Namen članka je predstaviti kartografska učila dveh obdobij: v drugi polovici 19. stoletja in na začetku 21. stoletja. V prvem obdobju je Blaž Kocen s svojimi deli postavil didaktične temelje šolske kartografije na območju habsburške monarhije. V Srednji Evropi so bili strokovno najbolj cenjeni njegovi geografski atlasi, ki imajo najdaljšo tradicijo izhajanja na svetu. V drugem obdobju pa sta tehnični razvoj in pandemija postavila temelje za hitrejši prehod na digitalne didaktične pristope. V raziskavi smo preučili uporabo zemljevidov, atlasov in učbenikov pri slovenskih učiteljih geografije ter ugotavljali ali so oziroma bodo sodobna (digitalna) učila zamenjala klasične (papirne). Ugotovili smo, da pri pouku geografije še vedno prevladuje uporaba tiskanih kartografskih učil, s čimer se posledično ohranja pionirski in vizionarski pomen Kocenovega dela.