Metodologija naravne pokrajinske tipizacije Slovenije - Perko, Drago; Hrvatin, Mauro; Ciglič, Rok (Acta geographica Slovenica, 2015)
Na temelju digitalnih podatkov o reliefu, kamninah in vegetaciji, ki so najpomembnejše sestavine notranje strukture slovenskih pokrajin in hkrati njihove zunanje podobe, smo z uporabo geografskega informacijskega sistema in terenskega preverjanja izdelali več naravnih pokrajinskih tipizacij Slovenije z raz ličnim številom tipov. Najbolj posplošena tipizacija sloni na prostorskem prekrivanju 4 reliefnih, 7 litoloških in 7 vegetacijskih enot. Ima 24 pokrajinskih tipov: 4 ravninske, 11 gričevnatih, 6 hribovskih in 3 gorske.