Možnosti razvoja gorskega kolesarstva v občini Bohinj - Polajnar Horvat, Katarina; Drofenik, Urška (Acta geographica Slovenica, 2015)
Občina Bohinj, katere obsežen del ozemlja leži v našem največjem zavarovanem območju, Triglavskem narodnem parku, ima zaradi relativno majhnih potovalnih razdalj med naselji, številnih naravnih in kulturnih znamenitosti, dobro ohranjenega okolja ter velikega števila gozdnih cest, vlak, poljskih in planinskih poti veliko možnosti za razvoj gorskega kolesarstva. Da bi nakazali smernice za učinkovito varovanje okolja in omogočili usklajevanje potreb različnih uporabnikov prostora, smo ovrednotili smiselnost in potre bo po vzpostavitvi ustreznega režima upravljanja na področju gorskega kolesarstva v Bohinju, enem izmed turistično najbolj obiskanih območij Gorenjske. S pomočjo obstoječe literature, anketne raziskave ter s so delovanjem z različnimi predstavniki stroke smo izdelali okviren predlog poti, ki bi bile primerne za tovrstno obliko preživljanja prostega časa in bi jih bilo smiselno vključiti v razvojni načrt občine.