Zgodovina znanstvene revije Acta geographica Slovenica - Zorn, Matija; Komac, Blaž (Acta geographica Slovenica, 2010)
Acta geographica Slovenica je znanstvena revija za geografijo in sorodne vede. Izdaja jo Geografski inštitut Antona Melika Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Izhaja od leta 1952 in je druga najstarejša slovenska geografska revija. Leta 2010 je izšel njen petdeseti letnik in temu jubileju je posvečen ta prispevek. Do leta 1976, ko je izšla štirinajsta številka, je revija izhajala občasno, po tem pa izhaja vsako leto, od leta 2003 (letnik 43) z dvema številkama letno. Z letnikom 43 je bila revija vključena v indeks citiranosti (Science Citation Index Expanded, SCIE). Od leta 2010 ima tudi faktor vpliva. Za leto 2009 je bila njegova vrednost 0,714, kar revijo uvršča na tretje mesto med indeksiranimi revijami iz Slovenije. V vseh letnikih je bilo na prek 12.000 straneh objavljeno 273 znanstvenih prispevkov, od katerih so polovico so napisali člani inštituta.